ANASAYFA arrow right Güncel

Üç çocuk söylemi ilkel bir reflex

Üç çocuk söylemi ilkel bir reflex
YAYINLAMA: 15 Nisan 2020 / 22.55
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.14
11 Temmuz Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Nüfus Günü nedeniyle açıklama yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon dünya nüfusunun Ekim ayı itibariyle 7 milyara ulaşacağını söyledi. Türkiye’nin de hızlı bir nüfus artışı yaşamaya teşvik edilmesini eleştiren ekonomi profesörü Korkut Boratav, Başbakan Erdoğan’ı şu sözlerle eleştirdi:


Pek çok ülke, nüfusu kontrol altında tutmaya çalışırken, Erdoğan'ın her aileye üç çocuk temennisinin "Güçlü ekonomi, kalabalık nüfusla olur" zihniyetinin ürünü olduğunu söyleyen Boratav, bunun ilkel bir refleks olduğu görüşünde.

Kalabalık nüfusla güçlü ekonomi, ilkel bir büyümedir
Konuyla ilgili bianet'e konuşan iktisat profesörü Korkut Boratav, son zamanlarda sıklıkla tartışılan "Güçlü ekonomi kalabalık nüfusla olur" yaklaşımını en ilkel büyüme anlayışı olarak değerlendirdi. Bilindiği gibi yoğun göç alması yanında doğurganlık oranı da yüksek olan Gaziantep dünyada nüfusu en hızlı artan 10 kentten biri konumunda.


Nüfus artış hızı yüksek olan ülkelerin problemlerle dolu olduğuna dikkat çeken Boratav, bilinçli bir nüfus politikası izleyen Çin dışında tüm üçüncü dünya ülkelerinde yüksek nüfus artış hızıyla yoksulluğun baş başa olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: Durağan veya düşük nüfus artışı gösteren ülkelerde dünyanın en müreffeh coğrafyasını oluşturuyor. Dolaysıyla, "Yaşamak bir mutluluktur, daha çok insan yaşasın" demek mümkün. Fakat ızdırap ve sefalet içinde yaşayan insanın kendini yok etme şansı olmuyor. İnsan doğal refleksiyle hayatını sürdürmeye çalışıyor. Ama ızdıraplı bir hayatla, sağlıklı, insanın onuruna yaraşan bir hayat arasında nitelik farkı var. "Kaç işsiz var, kaç mutlu insan var, ne kadar mutsuz insan var" gibi genel göstergelere bakılması lazım” dedi.
"Ucuz iş gücü, büyümenin en ilkel biçimi"
Korkut Boratav'a Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın her fırsatta "Her aileye üç çocuk" özlemini değerlendirirken de Başbakan’ın "Kalabalık bir ülke güçlü ülkedir" yönünde bir anlayışa sahip olduğunu, "Kalabalık olalım, güçlü olalım, dünyada da ağırlığımız ona göre hissedilsin" diye düşündüğünü belirterek, kalabalık bir ülke olunduğu zaman aynı zamanda güçlü ülke olunacağını düşündüğünü ancak dünyaya bakıldığı zaman bunun tam tersinin görüldüğünü vurguladı.




Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *